Dossier: Telecom 2018 (voor de enthousiastelingen)

Dossier: Telecom 2018 (voor de enthousiastelingen)

kevin op 26.03.2018

Wat kunnen we verwachten?

Nu het Mobile World Congress in Barcelona achter de rug is en de meeste fabrikanten hun nieuwste troeven hebben laten zien, is het misschien het moment om hierbij even stil te staan. Zo hebben we nu reeds de nieuwste Samsung S9 en S9 plus die net uit is. Maar ook Huawei komt binnenkort met zijn nieuwste P20 lite op de proppen. Deze laatste zou wel eens een zeer interessant toestel kunnen worden, we leggen later uit waarom in dit artikel.

We stellen de voornaamste toestellen van 2018 voor, die nu of binnenkort in de winkels komen.


Sony, eindelijk niet meer eigenzinnig.

Deze fabrikant heeft de boot wat afgehouden, maar springt nu toch eindelijk mee op de kar. Waarover wij het hebben? Een volledige remake op gebied van design bij de Sony XZ2, de opvolger van de XZ1. Gedaan met de grote schermranden die Sony lang heeft gehad, maar een toestel met een bijna randloos design. Toegegeven niet zo spectaculair als bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9, maar het is er ver op vooruit gegaan. De grote bezels zijn dus verdwenen, en het toestel valt niet uit te boot met de andere flagship toestellen van 2018. Aan kracht ontbreekt het niet want dit toestel zal n van de eerste zijn die op de nieuwste snapdragon 845 draait die ongeveer 20% beter presteert dan de vorige generatie. Voor wie niet helemaal mee is, deze processor is zowat het snelste wat op de markt is momenteel. De nieuwe Samsung S9, heeft weliswaar ook deze processor, maar enkel in Amerika, in Belgi ben je dus aangewezen op Samsung’s eigen Exynos processor met vergelijkbare power.

Sony XZ2 €799

Vertrouwd, maar beter moet Samsung gedacht hebben.

Als twee druppels water lijkt de Samsung Galaxy S9 op de Samsung Galaxy S8. Ok, de schermrand is 2mm minder groot geworden, maar dat is nauwelijks waar te nemen.

In de praktijk zal dus niemand direct opmerken dat je met het nieuwste toestel van Samsung werkt.

Echter de achterkant, daar is wat meer aan veranderd, de vingerscanner is nu verhuist naar onder de camera, wat er voor zorgt dat deze op een veel natuurlijkere plaats zit voor je vinger.

De processor heeft Samsung zelf ontwikkeld en kan zich meten met de nieuwste snapdragon 845, die in de nieuwste Sony XZ2 zit. Fotoliefhebbers zullen zeker in hun nopjes zijn, de Galaxy S9 heeft een variabel diafragma, iets wat dit toestel uniek maakt. Het is ongetwijfeld het beste toestel op de markt bij het nemen van foto’s in donkere omstandigheden, dankzij de 1.5f waarde.

Filmen kan in een 4K resolutie aan 60! frames per seconden, ter vergelijking, de meeste toestellen die 4K kunnen filmen, gaan maar tot 30 frames per seconden.

Draagbare speakers voor onderweg zijn niet meer nodig, doordat het geluid nu stereo is op de Samsung Galaxy S9, en ongeveer 20% voller en luider klinkt dan zijn voorganger.

Samsung S9 en S9 plus respectievelijk €849 en €949.

Huawei, iphone-X look-a-like voor een prikje

De Hauwei P20 lite is misschien wel het meest verassende toestel, voor het publiek die een goede smartphone wil, maar niet helemaal onderaan in de buidel wil tasten. De Huawei P20 lite heeft namelijk het uiterlijk die heel veel weg heeft van de dure iPhone-x. Dit wil zeggen een bijna randloos design, met de iconische inkeping bovenaan het scherm, voor de frontcamera en sensors, en als slot de dubbele camera’s die onder elkaar geplaatst zijn op de achterzijde. Het toestel is binnenkort beschikbaar in het zwart, blauw en roos en zal €369 euro kosten. Een prijs die we eerste niet konden geloven voor zo een mooi toestel. Toegegeven de Apple iPhone-X is wel veel krachtiger, maar in de praktijk volstaat de Huawei P20 lite ruimschoots.

Huawei P20 lite €369

Nokia weet het goed aan te pakken.

Nokia wist ons in het verleden al te verbazen met de komst van de Nokia 3,5,6 en 8.

Hierop wordt verder gebouwd, maar sommige toestellen krijgen de 2018 aanduiding. Zo krijg je de Nokia 6 (2018) waarbij de vingerscanner naar de achterkant is geplaatst en ditmaal is uitgerust met een USB-C aansluiting, waarbij het niet meer uit maakt hoe je de kabel er in steekt. Nieuw, is de Nokia 7 Plus en Nokia 8 Sirocco, die eerste heeft maar liefst een 6! Inch scherm in een zo compact mogelijke behuizing, dankzij de kleine bezels. De Nokia 8 Sirocco wordt het nieuwe topmodel, een naam die reeds vroeger gebruikt werd bij Nokia, ja hoor de Nokia Sirocco uit September 2006. Het nieuwe model van 2018 krijgt 128GB standaard geheugen en is 5.5 inch groot. Leuk om te weten is dat al deze nieuwe modellen Android-One zijn. Dit wil zeggen dat deze zeer dicht tegen stock-Android draaien, zonder veel extra software van de fabrikant, en Android Oreo hebben. Ook krijg je sneller updates en sowieso een toekomstige nieuwe versie van Android.

Nokia 6 (2018) €279, Nokia 7 Plus €399 en Nokia 8 Sirocco €749

Samenvatting
Samsung Galaxy S9 Blauw
Samsung Galaxy S9 Blauw
749,99
 • Lokeren
 • Stekene
 • Magazijn
Samenvatting
Samsung Galaxy S9 Plus Blauw
Samsung Galaxy S9 Plus Blauw
949,99
 • Lokeren
 • Stekene
 • Magazijn
Samenvatting
Samsung Galaxy S9 Plus Purple
Samsung Galaxy S9 Plus Purple
949,99
 • Lokeren
 • Stekene
 • Magazijn
Samenvatting
Samsung Galaxy S9 Plus Zwart
Samsung Galaxy S9 Plus Zwart
949,99
 • Lokeren
 • Stekene
 • Magazijn
Samenvatting
Samsung Galaxy S9 Purple
Samsung Galaxy S9 Purple
749,99
 • Lokeren
 • Stekene
 • Magazijn
Samenvatting
Samsung Galaxy S9 Zwart
Samsung Galaxy S9 Zwart
649,99
 • Lokeren
 • Stekene
 • Magazijn