De overstap van Telenet naar Scarlet

De overstap van Telenet naar Scarlet

Frederik op 24.09.2016
Zoals de meesten onder jullie al gemerkt hebben, zijn we een tijdje geleden gestart met de verkoop van Scarlet. Aangezien we bij Wallabie niets aan onze klanten willen verkopen waarvan we niet door en door weten hoe het werkt, heb ik beslist om zelf als eerste de stap te wagen. We zijn immers al jaren gebrainwashed door Telenet dat enkel daar internet en digitale tv top is. Maar is dat ook werkelijk zo?

De installatie

Eind augustus kwam de technieker langs voor de installatie. Na een kwartiertje was zowel de telefoon, internet als de digitale tv in orde. De installatie is steeds verplicht en Scarlet rekent hiervoor een éénmalige kost van 99euro incl btw.

 

Internetsnelheid

Nog terwijl de technieker er was heb ik onmiddellijk een speedtest gedaan. Ik haalde 47.65Mbps, lang niet slecht voor "maar" een Scarlet VDSL verbinding. Ok, bij Telenet haal je 100 tot 200mbps, maar om heel eerlijk te zijn merk ik maar weinig van dat snelheidsverschil. Zelfs heel grote bestanden komen nog steeds zeer snel binnen. Enkel de freaks die dagelijks hun film- en muziekcollectie willen aanvullen kunnen mogelijks een probleem hebben met deze snelheid. Zelfs de hoogste kwaliteit afspelen via Netflix gaat hier zonder problemen.

 

Draadloze verbinding

De draadloze verbinding is een stuk beter dan bij Telenet. De Scarlet modem is voorzien van  dual band wireless-AC, welke in vergelijking met mijn telenetmodem weer een stuk verder geraakt.

 

Telefoonverbinding
Aangezien de telefoonverbinding via de klassieke telefoonlijnen van Proximus verloopt, is op dit gebied niet veel op te merken. Wat mogelijks voor sommige klanten een verschil kan maken is dat je in de daluren (net zoals bij Telenet van 16u tot 8u) enkel onbeperkt kan telefoneren naar vaste Belgische nummers en niet naar GSM of buitenlandse nummers. Is dit toch belangrijk, dan kan je extra opties nemen die dit toch mogelijk maken.

 

Digitale TV
Net zoals bij Telenet kan je ook bij Scarlet pauzeren, terugspoelen en opnemen. Er zijn enkele verschillen in vergelijking met Telenet. Bij Telenet kan je maximum 2 programma's tergelijkertijd opnemen en naar een 3de kijken. Bij Scarlet kan je een onbeperkt aantal programma's opnemen. Ikzelf heb de test gedaan met 5 programma's tergelijkertijd en dit kon zonder problemen. Enkel als je een serie wilt opnemen, kan dit slechts 1 tergelijkertijd, zonder in conflict te gaan. Dit komt doordat Scarlet alle losse programma’s opslaat op hun eigen server. Series worden opgenomen op de harde schijf en op deze schijf kan altijd maar 1 programma tergelijkertijd worden opgenomen. De losse programma's blijven 60 dagen bewaard op de server van Scarlet. Bij elk opgenomen programma staat een teller die 60 dagen aftelt, zodat je kan zien hoeveel tijd je nog hebt om het progamma te bekijken. Persoonlijk vind ik dit niet slecht. Als een programma er langer dan 2 maanden opstaat, dan zal het meestal niet zo belangrijk zijn dat je het nog wilt zien.

 

Het aantal zenders bij Scarlet is beperkter dan bij Telenet. Zo vallen onder andere de Duitse zenders allemaal weg en heb je standaard geen National Geographic, wel nog Discovery Channel. Via de TV boeketten kan je dan weer interessante themapakketten bijkiezen, waaronder Belgisch voetbal voor 9.95euro per maand.

 

Scarlet biedt geen mogelijkheid om tv programma's die je gemist hebt terug op te vragen of om tv te kijken op een tablet. Hierbij kan Stievie Free eventueel een oplossing bieden. Persoonlijk heb ik nog een Netflix abonnement, waarbij ik een overvloed heb van series en films en bijgevolg geen gemis heb hieraan.

 

Telenet opzeggen
Nadat ik alles getest had, werd het tijd om Telenet op te zeggen. Gelukkig zijn de procedures hiervoor de laatste tijd enorm vereenvoudigd. Even googelen bracht me op de opzegpagina van telenet (https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/telenet-abonnement-opzeggen/). Een online formuliertje invullen en klaar. De dag nadien nog een telefoontje gekregen van Telenet om alles te bevestigen en de opzeg was een feit. Dankuwel telenet.

 

Conclusie
Wil je het snelste internet, wil je standaard de meeste keuze aan zenders, wil je programma's te allen tijde terug kunnen opvragen en heb je hiervoor een maandelijks extra budget over, dan moet je zeker bij telenet gaan/blijven. Ben je echter tevreden met een standaard internetverbinding, telefoonlijn en de belangrijkste tv zenders en wil je maandelijks gemiddeld 30 euro besparen, dan is Scarlet zeker het overwegen waard. En stel dat je het je achteraf toch beklaagt, tegenwoordig kan je na 6 maanden alweer overstappen naar een andere provider.